Winkeldiefstal straf

Straf voor winkeldiefstal

Soms komen er ideëen bij iemand op die ze naderhand toch maar niet hadden moeten uitvoeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij winkeldiefstal. De straf voor winkeldiefstal kan heel erg uiteenlopen afhankelijk van verschillende factoren. In de meeste gevallen wordt het ook aangeraden om een advocaat in te schakelen. Onder winkeldiefstal verstaan we iemand die goederen uit een open winkel meeneent zonder hiervoor te betalen. 

Wat is de straf voor winkeldiefstal?

De precieze straf voor winkeldiefstal kan heel erg variëren. Je hebt namelijk te maken met meerdere factoren. Is het de eerste keer dat jij een winkeldiefstal hebt gepleegd? Of gebeurt dit wel vaker? Heb je met geweld gedreigd of gebruikt? En heb je hiervoor een voorwerp gebruikt of niet? Daarnaast spelen de waarde van de goederen, de teruggave mogelijkheid, verhaalsmogelijkheid, professionaliteit, samenwerkingsverband, een mogelijke strooptocht en letsel allemaal ook een rol. 

Straf eerste winkeldiefstal

Is het een kwestie van een dom idee samen met vrienden? Of absolute nood? Dan is dit waarschijnlijk de eerste keer dat je een winkeldiefstal hebt gepleegd. In dit geval wordt het meestal gehouden bij een geldboete van €200. Voorwaarde hiervan is wel dat je geen geweld hebt gebruikt na betrapping. 

Als je tijdens de winkeldiefstal defensief licht geweld hebt gebruikt, zonder een voorwerp of noemenswaardige verwondingen, dan wordt er meestal gekozen voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Heb je het zo bont gemaakt dat het geweld is uitgelopen op slaan, schoppen of met een voorwerp dreigen? Dan zal de eerste winkeldiefstal een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden opleveren.

Recidive winkeldiefstal

Soms kan het gebeuren dat je meerdere winkeldiefstallen gepleegd hebt. Dit noemen we recidive winkeldiefstal. Dat wil zeggen dat dit niet de eerste keer is. In dit geval gelden er ook andere straffen. Bij een eenvoudige winkeldiefstal, zonder geweld of de dreiging hiervan, krijg je niet alleen een geldboete, maar ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 week. Wanneer er sprake is van licht defensief geweld zal er gekozen worden voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden. Je kunt minimaal 4 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf verwachten wanneer je geweld hebt gebruikt of gedreigd hebt met een voorwerp.

Frequente recidive winkeldiefstal

Dit is weer een heel ander niveau van winkeldiefstal. De straf voor deze winkeldiefstal ligt dan ook hoger dan bij de voorgaande twee voorbeelden. Frequente recidive winkeldiefstal wilt zeggen dat je dit regelmatig doet. Dit wordt dan ook harder gestraft dan de vorige twee soorten. Bij een eenvoudige winkeldiefstal zonder geweld kun je 1 maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf verwachten. Wanneer er sprake is van defensief licht geweld wordt dit al gelijk 4 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Wordt er wel geweld gebruikt? Dan kun je rekenen op minimaal 5 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Strafvermeerderende factoren winkeldiefstal

De straffen voor winkeldiefstal die we zojuist doorgenomen hebben staan niet helemaal vast. Soms kan hier nog een geldbedrag bovenop komen, of wordt de gevangenisstraf verlengd. Dit wordt bepaald door strafvermeerderende factoren. Wat zijn strafvermeerderende factoren bij winkeldiefstal?

  • Waarde van de goederen
  • Geen teruggave van goederen mogelijk
  • Geen verhaalsmogelijkheid
  • Professionaliteit (geprepareerde tas/kleding)
  • Samenwerkingsverband
  • Strooptocht
  • letsel

Je zult bijvoorbeeld heus geen hogere geldboete krijgen als je een zak aardappels gestolen hebt, maar het wordt een heel ander verhaal als het om een diamanten ring gaat die je al doorverkocht hebt.

Strafblad winkeldiefstal

Wanneer je betrapt bent op een winkeldiefstal, en hiervoor veroordeeld wordt door een rechter, krijg je een strafblad. Ook als je akkoord gaat met een schikkingsvoorstel krijg je een strafblad. Het is daarom zeer belangrijk om niet akkoord te gaan met een schikkingsvoorstel als jij geen winkeldiefstal gepleegd hebt. Hoe makkelijk het ook kan klinken om er op die manier maar mee klaar te zijn, het is wel iets wat nog jaren aan jouw naam verbonden zal staan waardoor je problemen kunt krijgen bij werkgevers. Als je onschuldig bent is het dus belangrijk om gewoon door te vechten tot het einde.

Wat is een schikkingsvoorstel?

Een schikkingsvoorstel kan een makkelijke manier zijn om van de juridische kanten af te komen. Je hoeft dan niet voor te komen bij de rechter, en de agent hoeft geen dossier op te maken. Wanneer je akkoord gaat met het schikkingsvoorstel, betaal je het afgesproken bedrag en is het daarmee klaar. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je het niet eens bent met het schikkingsvoorstel. In dit geval ligt de bal weer bij het Openbaar Ministerie en zul je moeten wachten op de volgende stap. 

Een schikkingsvoorstel moet niet verward worden met een strafbeschikking. Dat is iets heel anders en tevens ook een verplichting. Een strafbeschikking kan ook gegeven worden door het Openbare Ministerie bij een winkeldiefstal. Deze wordt opgelegd door het OM, ongeacht of jij het als verdachte daarmee eens bent of niet. De consequenties hiervan zijn ook groter omdat de Officier van Justitie de opgelegde straf kan afdwingen.

Schadevergoeding winkeldiefstal

Vaak wordt er ook een schadevergoeding betaald moeten worden naast de straf die de rechter heeft opgelegd. Deze vergoeding is voor de schade die de winkelier heeft geleden. Denk hierbij aan directe schade aan de winkel en/of goederen, maar ook indirecte schade zoals personeelskosten voor het aanhouden en overdragen van de verdachte aan de politie. Wanneer de rechter jou heeft vrijgesproken hoef je deze schadevergoeding uiteraard niet te betalen.

Advocaat winkeldiefstal

Zoals je dus hebt kunnen merken kan een winkeldiefstal straf veel verschillende kanten opgaan. Het is belangrijk om hierbij de beste hulp te krijgen, want er zijn nogal veel verschillende factoren die een straf kunnen bepalen. Daarnaast is het ook wel zo fijn om gewoon goede hulp te hebben wanneer jij onschuldig bent. Ons team bestaat uit advocaten die ieder gespecialiseerd zijn in hun eigen vak. Landelijk hebben wij meerdere advocaten beschikbaar voor een zaak over winkeldiefstal die jou graag willen bijstaan. Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Deel deze artikel

Comments 2

  1. Ik moet morgen om ,9.30 op het politiebureau melden en zou toch graag een advocaat er bij willen

  2. Ik ben in 2016 ook voor een kleine diefstal voorgeweest heb toen niks moeten ofzo omdat de baas van de winkel geen bewijs had en ook geen Kontakt gaf aan de rechtbank nu mijn man ligt momenteel in het ziekenhuis wegens een zelfmoord poging en zware depressie we hebben al 5 jaar budgetbeheer en ik vraag al twee jaar voor collectieve nu heb ik advocaat die zou het op een maand kunnen regelen maar wou alles hier beetje opruimen en had een diefstal gepleegd in action politie heeft foto’s genomen en vingerafdrukken maar die lukten niet goed heb geen verklaring gegeven als mijn man dit te weten komt zal hij weer diep gaan weet dat ik fout ben kan ik nog iets doen ofzo aub

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.