Wat is een kroongetuige?

Wat is een mkroongetuige

Je hoort in grote zaken op het nieuws wel eens over een kroongetuige. Laatst was dit nog het geval met Nabil B. Maar wat is een kroongetuige precies? En wanneer mag deze opgeroepen worden? Een kroongetuige mag niet zomaar opgeroepen worden. Dit mag pas wanneer het dringend nodig is voor de opsporing of het voorkomen van ernstige misdrijven door een criminele organisatie.

De geschiedenis van de kroongetuigenregeling

De wettelijke kroongetuigenregeling bestaat feitelijk gezien pas sinds 2006. Dat is dus nog niet zo heel lang geleden. Eerder is dit door Commissie-Van-Traa gebruikt. Dit was een commissie die onderzoek zou doen naar de deals en op basis van het onderzoek een advies zou uitbrengen aan de Tweede Kamer. Dit concept beviel eigenlijk wel en heeft bij veel zaken ervoor gezorgd dat de criminele organisatie gepakt kon worden. In 2006 werd er een wettelijke regeling gemaakt.

Wat is de kroongetuigenregeling?

Door gebruik te maken van de kroongetuigenregeling kan de officier van justitie een afspraak maken met een verdachte. De afspraak houdt in dat de verdachte een getuigenverklaring aflegt in een strafzaak tegen een andere verdachte. In ruil voor die verklaring zou de officier van justitie een strafvermindering voor de kroongetuige kunnen vorderen. De maximale strafvermindering kan tot maximaal 50% zijn. Er mogen geen financiële beloningen worden toegekend. Het is alleen de bedoeling dat de getuige gebruikt wordt in een zware strafzaak waarin het draait om georganiseerde misdaad. Wanneer de officier van justitie een kroongetuigendeal wilt maken, dient hij deze voor te leggen aan de rechter-commissaris. Hij of zij zal dan toetsen of de deal rechtmatig is en zal deze daarna goed- of afkeuren.

Wordt een kroongetuige beschermd?

Wanneer de getuige een verklaring aflegt, vertelt hij gevoelige informatie die anderen strafbaar kan maken. Omdat het altijd om georganiseerde misdaad gaat, zijn er dus meerdere mensen bij betrokken. Uiteraard zouden zij het niet waarderen als iemand gevoelige informatie over hen tegen de politie vertelt. Na het vertellen van deze informatie hebben zij vaak een prijs op hun hoofd staan, en die willen de andere leden van de organisatie natuurlijk maar al te graag innen. De officier van justitie maakt daarom naast de verklaringsovereenkomst ook een getuigenbeschermingsovereenkomst. Hierin staat vastgelegd wat voor de getuigenbescherming vanuit de overheid voor de kroongetuige geregeld zal worden.

Wat moet een kroongetuige vertellen?

Nu weten we dus wat een kroongetuige is, maar wat moet een kroongetuige allemaal vertellen? Allereerst moet de getuige verklaren dat hij bereid is tot het afleggen van een getuigenverklaring ten overstaan van de rechter op de openbare terechtzitting. Zodra dit gedaan is wordt het tijd om te praten. De kroongetuige is zelf ook verdachte, dat is altijd een feit. Hij of zij is dan ook verplicht om alle informatie volledig te vertellen wat betreft zijn aandeel in de strafbare feiten waarop zijn getuigenverklaring betrekking heeft. Afhankelijk van zijn rol binnen de organisatie kan het dus best gebeuren dat de gehele criminele organisatie open gegooid wordt.

Betrouwbaarheid kroongetuige

Er is een hoop discussie over de betrouwbaarheid van een kroongetuige. De kroongetuige heeft er belang bij dat zijn verklaring bruikbaar is. Zonder een bruikbare verklaring is er geen zicht op een strafvermindering. Toch bestaat er wantrouw. Een kroongetuige kan natuurlijk ook dingen zeggen waarvan hij denkt dat de officier van justitie dat wilt horen. Daarnaast kan hij ook zijn eigen rol in de misdrijven verkleinen in zijn verklaring.

Daarnaast is er ook discussie over het überhaupt onderhandelen met een crimineel. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of je wel moet willen onderhandelen met een crimineel. Ook wordt er afgevraagd of het wel wenselijk is dat een zware crimineel er vanaf komt met een relatief lage straf.

Het gevaar van een kroongetuige

Hoewel een kroongetuige onmisbaar is voor het oplossen van sommige zaken, kan de getuige veel gevaar brengen voor de mensen in zijn omgeving. Het afleggen van zo’n verklaring is namelijk niet alleen gevaarlijk voor de getuige zelf, maar ook voor zijn familie. Zo is het bijvoorbeeld al eerder gebeurt dat twee kinderen, die niets te maken hadden met de criminaliteit van hun vader, doodgeschoten werden omdat hun vader kroongetuige was. Niet alleen de directe omgeving van de getuige kan gevaar lopen. Het is al eerder gebeurt dat de advocaat van een kroongetuige ook slachtoffer is geworden, puur omdat hij de advocaat was van de getuige.

Hoe verloopt een zaak met een kroongetuige?

Het klinkt allemaal heel bijzonder, maar eigenlijk is dat het niet. De enige manier waarop een rechtszaak met een kroongetuige verschilt met een andere rechtszaak, is dat de getuige in dit geval een deal mag sluiten met de officier van justitie. Voor de rest verloopt de zaak eigenlijk hetzelfde als ieder ander proces. Zowel de verdachte als de kroongetuige mogen een advocaat hebben, en er zijn meestal meerdere zittingsdagen. Als jouw verklaring als kroongetuige bruikbaar is, dan zul je naderhand ook de deal krijgen die afgesproken is. Daarnaast mag je natuurlijk ook de bescherming verwachten die afgesproken is, zowel voor jou als jouw familie.

Advocaat kroongetuige

Een zaak met een kroongetuige klinkt allemaal heel ingewikkeld, en dat is het in principe ook. Het is daarom belangrijk om een goede advocaat te hebben die weet waar hij mee bezig is. Wij hebben in ons zeer uitgebreid team ook advocaten beschikbaar die kunnen assisteren bij een kroongetuige zaak. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om jouw zaak te bespreken en te kijken wat de mogelijkheden zijn in jouw zaak en hopelijk weet je meer over wat een kroongetuige is.

Deel deze artikel

Comments 1

  1. Er zullen wel niet veel zijn die zich hiervoor ter beschikking willen stellen een kroongetuige bij te staan vanwege het gevaar dat het oplevert en dan vooral zonder beveiliging. Beveiliging wordt dringend geadviseerd alvorens ze zich hier mee in te laten.. De vraag is, is de kroongetuige wel helemaal betrouwbaar? Sommigen vinden van niet. Het begint op een thriller van Hitchcock te lijken. .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.