RechtsgebiedenAansprakelijkheid


Ondernemer

Als ondernemer kun je al gauw te maken krijgen met aansprakelijkheid. Dit is niet altijd een gemakkelijk onderwerp en het is dan ook slim om altijd een gespecialiseerde advocaat in te huren om deze zaken af te handelen. De advocaat zorgt ervoor dat de schade aan jou en jouw onderneming zo min mogelijk blijft. Wij willen jou helpen om het beste uit jouw bedrijf te krijgen, ons landelijik netwerk van gespecialiseerde advocaten staan dan ook altijd voor jou klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Schadevergoeding

Als je aansprakelijk gesteld wordt krijg je meestal te maken met een schadevergoeding. Dit is een vergoeding die je aan het slachtoffer moet betalen om de kosten van de geleden schaden te dekken. Een schadevergoeding gaat vaak niet over een klein bedrag en kan dus funest zijn voor jouw onderneming. Een advocaat zal jouw zaak bijstaan en de schade zoveel mogelijk proberen te beperken. Het is belangrijk om op tijd contact op te nemen met een advocaat, zo weet je zeker dat je niet aan het kortste eind trekt.

Soorten aansprakelijkheid

Er zijn twee verschillende soorten aansprakelijkheid die je kunt hebben als onderneming. De eerste soort is het risicoaansprakelijkheid.

Bij risicoaansprakelijkheid spreken we over schade die je zelf niet veroorzaakt hebt maar waar je wel voor aansprakelijk gesteld kunt worden. In dit geval hebben we het dan over personeel, niet-ondergeschikten, gebouwen, gebrek in product, milieuschade of schade door werknemers. Deze schade heb jij niet persoonlijk veroorzaakt, maar jij bent wel verantwoordelijk voor al deze dingen. De aansprakelijkheid komt dan ook uiteindelijk bij jou als ondernemer te liggen.

De tweede soort aansprakelijkheid is de schuldaansprakelijkheid. Bij deze schade hebben we het over schade waar jij persoonlijk verantwoordelijk voor bent. Om aansprakelijk gesteld te kunnen worden voor schuldaansprakelijkheid moet er wel worden voldaan aan drie voorwaarden. Deze voorwaarden zijn dat er onrechtmatig gehandeld is, jij schuld hebt aan het plaatsvinden van dat onrechtmatig handelen, en dat er als gevolg van het onrechtmatig handelen schade is ontstaan.

Personeel

Als ondernemer kan het ook zo zijn dat je werknemers in dienst hebt genomen. Deze werknemers zijn, als werkgever, jouw verantwoordelijkheid. Natuurlijk is het niet persoonlijk jouw schuld dat de werknemer in kwestie onrechtmatig heeft gehandeld, maar omdat het binnen jouw bedrijf is gebeurt is het wel jouw verantwoordelijkheid. Jouw werknemer kan hiervoor niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden, dit moet jij dus als eigenaar van de onderneming op je nemen. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren en een gespecialiseerde advocaat in te schakelen wanneer het al te laat is. Natuurlijk kun je binnen het bedrijf wel een maatregel opzetten tegen de werknemer in kwestie, mits dit binnen de regels van het bedrijf en de wet valt.

Ondernemingsrecht categorie├źn