RechtsgebiedenHuurcontract


Woning huren

Je hebt eindelijk een huurhuis gevonden, dat is natuurlijk hartstikke tof! Maar je krijgt nu ook te maken met allerlei rechten en plichten. Deze rechten en plichten staan allemaal in het huurcontract. Hierbij kun je denken wat de afgesproken huurprijs is, wie welk soort onderhoud doet, de betalingswijze van de huur, de tijdsduur van de huur en nog meer. Wat voor soort afspraken er in het huurcontract staan hangt af van de vorm van huur. Een normaal huurcontract heeft andere regels dan bijvoorbeeld anti-kraak of tijdelijk huren. Zorg altijd dat je een kopie van het huurcontract op papier hebt staan. Zo heb je altijd de feiten bij de hand als dit nodig zou zijn. Zijn er nog specifieke dingen die je graag in het huurcontract wilt laten zetten? Vraag een advocaat om hulp.

Opzegging huur

In Nederland hebben we de luxe dat we zogenaamde huurbescherming hebben. Hiermee ben je verzekerd dat de verhuurder jou niet zomaar op straat kan zetten. In de wet staat vastgelegd in welke gevallen de verhuurder het huurcontract mag ontbinden. De vorm van de huur maakt in dit geval niet uit. De situaties waarin de verhuurder het huurcontract mag ontbinden zijn als volgt:

  • De verhuurder een nieuw voorstel doet voor een nieuw huurcontract en de huurder hier niet mee akkoord gaat.
  • Als er sprake is van wanprestatie, de huurder overlast veroorzaakt of er een betalingsachterstand is.
  • Er sprake is van hospitahuur.
  • De verhuurder op de plaats van de woning een ander gebouw wilt neerzetten dat past in het bestemmingsplan.
  • Als de verhuurder de woning dringend zelf nodig heeft. Hier gelden uiteraard wel regels voor, dit kan niet zomaar gezegd worden.

Verschillende soorten verhuur

Er is voor iedere situatie een ander soort woning beschikbaar met ieder zijn eigen vorm van huur. Zo heb je bijvoorbeeld de huur voor onbepaalde tijd, die de meeste van ons gebruiken, maar er bestaat ook tijdelijke huur. Voor tijdelijke huur zijn er specifieke afspraken gemaakt waar aan gehouden moet worden. Anti-kraak is ook weer een vorm van huren opzich. Ook daar gelden weer afwijkende regels. Bekijk goed wat voor soort contract je aangeboden krijgt en wat de regels hiervan zijn. Ben je het ergens niet mee eens of wil je graag iets extra in het contract laten vaststellen? Vraag een juridisch adviseur om hulp.

Huurrecht Advocaat

Er zijn veel rechten en plichten opgenomen in het huurrecht. Teken nooit zomaar een contract. Lees het eerst goed door en laat je, indien nodig, bijstaan door een juridisch adviseur. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wij kunnen je huurcontract bekijken en daar waar nodig aanpassen. Mocht je een nieuwe huurcontract nodig hebben kunnen wij dit ook voor je opstellen.