RechtsgebiedenAchterstallig Onderhoud


Rechten

Advocaat voor Achterstallig onderhoud: Als verhuurder heb je bepaalde rechten en plichten. Het is jouw goed recht om te verwachten dat je de huur vóór de afgesproken datum op jouw rekening hebt staan. Ook is het niet anders dan normaal om te verwachten dat de huurder geen overlast veroorzaakt. Verder is het natuurlijk ook wel zo netjes als de huurder het huis netjes en opgeruimd houdt en weer oplevert zoals jij hem aangeboden hebt. Dit zijn allemaal hele praktische dingen die vrijwel voor zichzelf spreken. Maar dit zijn alleen nog maar de rechten die je hebt als verhuurder. Veel verhuurders denken niet verder dan hun rechten en vergeten dat er ook nog plichten zijn.

Onderhoud aan de woning

Het groot onderhoud aan de woning is voor rekening van de verhuurder. Natuurlijk kun je als verhuurder niet ruiken dat er iets mis is als je niet dagelijks in de woning bent. Daarom is het dan ook weer de plicht van de huurder om de verhuurder op de hoogte te houden van dit soort zaken. Heb je als huurder aangegeven dat er iets mis is met de woning? Denk hierbij aan buitenschilderwerk, dragende muren, grote lekkages enz. Dan heeft de verhuurder zes weken de tijd om het gebrek te herstellen. Je kunt de verhuurder bellen om dit door te geven, maar het liefst zien we dit altijd schriftelijk. Als je zwart op wit hebt staan dat het aangekaart is bij de verhuurder dan sta je sterker in je schoenen. Stuur deze brief wel aangetekend, dan heb je altijd bewijs dat de verhuurder de brief ontvangen heeft.

Is het gebrek na zes weken nog steeds niet hersteld? Dan kun je naar de rechter of de huurcommissie stappen. De huurcommissie kan beslissen om de huurprijs tijdelijk te verlagen als gevolg van het achterstallig onderhoud. Deze prijsverlaging blijft dan in gang tot het gebrek hersteld is. Je kunt deze klacht ook neerleggen bij de kantonrechter. Deze kan ook een prijsverlaging in gang stellen, maar in de praktijk blijkt dat een kantonrechter dit minder snel doet dat een huurcommissie.

Heb je geen tijd om zo lang te wachten omdat de werkzaamheden best wel dringend zijn? Dan kun je er ook voor kiezen om de werkzaamheden zelf op te lossen. De kosten hiervan kun je proberen neer te leggen bij de verhuurder. Wilt hij hier niet aan meewerken? Dan kun je proberen om de kosten terug te krijgen via de rechter.

Samen oplossen

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bij een gebrek gelijk naar de huurcommissie of de rechter stapt bij achterstallig onderhoud van verhuurder. Je moet er wel eerst zelf uit proberen te komen door erover te praten. Lukt dit niet en weet je niet goed wat de volgende stap nu moet zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je op weg naar de juiste advocaat achterstallig onderhoud om dit op te lossen. Samen zorgen we ervoor dat het probleem opgelost wordt.