RechtsgebiedenHuurrecht


Huren

Een huis huren klinkt makkelijk maar toch zitten er heel veel rechten en plichten aan vast waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Deze rechten en plichten zijn allemaal terug te vinden in het huurrecht. Hierin staan verschillende dingen vastgelegd zoals de rechten en plichten van de huurder, rechten en plichten van de verhuurder, indexatie van de huur, onderhoud, ontruiming van de huurwoning, regels met betrekking tot onderhuur, huurprijsbescherming en nog veel meer. Het is dus niet zo simpel als de meeste mensen denken.

Huurgeschil

We hebben allemaal te maken met mensen als we een huis verhuren, en we weten allemaal dat mensen onvoorspelbaar kunnen zijn. Ongeacht hoe lang je die persoon al kent kan er altijd een huurgeschil ontstaan. In het geval van een huurgeschil is het verstandig om een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in het huurrecht. Zij kennen de regels van binnen en buiten en weten dus zeker wel waar ze het over hebben. Zij weten welke regels je als verhuurder moet volgen maar ook welke plichten de huurders hebben. Helaas heb je als verhuurder veel meer valkuilen dan een huurder omdat zij beschermd zijn middels de huurbescherming. Je kunt als verhuurder dus niet zomaar iemand op straat zetten. Bij elke verschillende vorm van verhuren zitten er ook weer verschillende voorwaarden aan vast met betrekking tot opzegging. Laat je goed informeren over jouw huurdersrechten en plichten, zo kom je nooit voor nare verassingen te staan.

Huurcontract

Ook als huurder zijn er bepaalde rechten en plichten waar je aan moet voldoen. Alle afspraken tussen jou en de verhuurder staan vastgelegd in het huurcontract. Lees deze dus goed door voordat je het huurcontract ondertekent. Wie heeft bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid over het onderhoud? Wat is de vastgestelde prijs die je moet betalen voor de gehuurde woonruimte? Moet je dit bedrag per maand, kwartaal, half jaar, of jaar betalen? En welke wijze van betaling is er afgesproken? Dit soort zaken, en nog veel meer, staan allemaal vastgesteld in het huurcontract. Je wilt een huurcontract altijd op papier hebben. Op deze manier kun je de regels altijd nalezen en heb je bewijs als er een huurgeschil ontstaat.

Particulier of niet?

Er zijn tegenwoordig meerdere manieren om een huis te huren. Zo kun je bijvoorbeeld bij een woningvereniging een huis huren, via een antikraak vereniging, maar ook via een particulier. Bij een woningvereniging zijn de rechten en plichten vaak voor iedereen hetzelfde en krijg je ruim de tijd om het huurcontract door te lezen. Vaak zit je wel meerdere maanden aan het huis vast voordat je een nieuw huis kunt huren. Particuliere huur betekent dat je het huis van een ander persoon huurt wie eigenaar is van het huis. Je hebt dus niet te maken met een officiele instantie maar wel met een persoon die graag zijn huis netjes en geordend wilt houden. Het is in alle gevallen dus belangrijk om te onthouden dat een huurhuis nooit jouw eigen huis is bij huurdersrechten.

Bij twijfel kan je gerust met ons contact opnemen via de whatsapp, telefoon of de chatknop rechtsbeneden.

[/cs_column]