RechtsgebiedenAlimentatie


Partners

Je gaat natuurlijk nooit met elkaar trouwen met de gedachte dat jullie ooit nog een keer zullen scheiden. Hoe graag je het ook niet zou willen, soms is de werkelijkheid gewoon dat jullie alsnog scheiden na verloop van jaren. Bij een scheiding krijg je te maken met allerlei rechten en plichten van weerskanten. Als er kinderen in het spel zijn dan wordt de zaak alleen maar ingewikkelder. We kennen twee vormen van alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Het regelen van deze alimentatie is vaak een pijnpuntje bij veel scheidingen. Probeer er allereerst natuurlijk samen uit te komen. Als jullie nog goed met elkaar kunnen communiceren zou dit geen probleem moeten zijn. Is normaal communiceren geen mogelijkheid meer voor jullie? Dan zul je naar een advocaat, jurist of mediator moeten stappen. Deze kunnen jullie helpen om te beslissen welk bedrag de alimentatie zal zijn door behulp van een officiële alimentatieberekening. Zo zijn jullie beide verzekerd van een eerlijk bedrag en valt hier geen ruzie over te maken.

Kinderalimentatie

De kinderalimentatie moet betaald worden tot het kind 21 jaar oud is. Als er meerdere kinderen aanwezig zijn dan geldt dit voor ieder kind opzich. De kinderalimentatie is bedoeld als bijdrage voor de onderhoud van het kind. Denk hierbij aan bijvoorbeeld luiers en kleding maar ook aan schoolgeld en naar de kapper gaan. Alles wat te maken heeft met het kind hoort bij de kinderalimentatie. Het is niet zo dat alleen mensen die getrouwd zijn geweest te maken krijgen met kinderalimentatie. Dit is vaak ook het geval als jullie geen officiele relatie hebben gehad maar wel samen een kind hebben gekregen. Alle afspraken die gemaakt zijn over de kinderalimentatie worden opgenomen in het ouderschapsplan. In het ouderschapsplan staan alle afspraken die jullie hebben gemaakt omtrent het co-ouderschap. Tremarapporten

Partneralimentatie

Een partneralimentatie komt ter sprake als jullie officieel getrouwd zijn geweest of een geregistreerd partnerschap hebben gehad. De partneralimentatie wordt ontvangen door de partner die het laagste inkomen had tijdens het huwelijk. De duur van deze partneralimentatie is gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Er zijn wel bepaalde uitzonderingen op de regel dus laat jezelf goed informeren voordat je iets tekent. Het spreekt voor zich dat het recht op de partneralimentatie vervalt als de ex in de tussentijd meer is gaan verdienen of opnieuw is gaan samenwonen.

Draagkracht

Om te zorgen dat je niet ten onder gaat aan de alimentatiekosten is er de draagkrachtberekening. De alimentatie die betaald moet worden mag nooit hoger zijn dan de draagkracht toestaat. Om deze draagkracht te berekenen worden er zogenaamde trema-normen gebruikt. Het is zeer ingewikkeld om de draagkracht te berekenen. Tevens is het natuurlijk ook zeer lastig om een alimentatie bedrag vast te stellen waar jullie het allebei over eens zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op om in contact te komen met een juridische adviseur die jullie kan helpen om een eerlijke berekening te maken. Zo weten jullie allebei dat jullie een eerlijk bedrag hebben afgesproken en hoeft er geen conflict te ontstaan tijdens de scheiding.

TREMA 2020

De 'TREMAnormen' 2020 zijn richtlijnen van een werkgroep van deskundigen, op basis waarvan de rechtbanken de alimentatie berekenen en vaststellen. De draagkracht voor alimentatie kunt u afleiden uit de TREMA Normen 2020 Alimentatie berekenen.

Op 30 december 2019 is het met ingang van 1 januari 2020 aangepaste Rapport Alimentatienormen gepubliceerd. Voor een overzicht van en toelichting op de wijzigingen wordt verwezen naar pagina 3 en 4 van het Rapport.