RechtsgebiedenFamilie en Relaties


Familiezaken

De sociale relaties van de mens zijn heel interessant. We hebben te maken met het huwelijk, geboorte, maar ook echtscheidingen, alimentatie, en helaas ook overlijden en allerlei andere soorten bevoegdheden en familiebetrekkingen zoals naamswijzigingen, adoptie en andere zaken. Om dit allemaal in goede banen te leiden is er het personen- en familierecht. Wanneer een zaak voor de rechter komt is er een grote kans dat er al heel wat emoties heen en weer zijn gegaan. Een personen- en familiezaak wordt tevens ook nooit zonder emotie ingediend. Daarom is het belangrijk dat je een advocaat om hulp vraagt. Deze advocaat komt niet alleen op voor jouw belang, maar houdt ook rekening met de emoties die deze zaak met zich meebrengen.

Echtscheiding

Een van de moeilijkste onderwerpen welke wordt behandeld bij het personen- en familierecht is een echtscheiding. Na alle gelukkige jaren samen blijken jullie toch geen match te zijn en gaan jullie uit elkaar. Er staat een emotionele periode voor de deur waarin je alles moet regelen om het huwelijk ongedaan te maken. Wellicht zijn er al kinderen aan het gezin toegevoegd. Dat maakt alles nog lastiger want er zijn allerlei regels waar je je aan moet houden als gescheiden ouders.

Maar ook als je geen kinderen hebt kan het nog steeds lastig zijn om de scheiding te realiseren. Zijn jullie op een goede manier uit elkaar gegaan? Hartstikke tof, een scheiding hoeft niet altijd tot onenigheid te leiden. Als jullie normaal kunnen communiceren kunnen jullie voor het grootste gedeelte zelf afspraken maken met elkaar.

Kunnen jullie elkaar niet meer luchten of zien? Neem dan een advocaat om je bij te staan. De advocaat helpt jou om de scheiding zo goed mogelijk te regelen. Er bestaat ook nog de keuze voor een mediator. Laat jezelf goed informeren om te kijken welke optie beter past bij jouw situatie.

Mediation

Er wordt tijdens een echtscheiding met kinderen vaak voorgesteld om een mediator in te schakelen. Deze kan bijvoorbeeld helpen om het ouderschapsplan op te stellen of discussies kalmeren als het even iets te hard tegen elkaar gaat. Een mediator hoeft niet alleen tijdens een scheiding te helpen, ze kunnen ook helpen als er nog gewoon sprake is van een huwelijk waar jullie allebei aan willen werken of als er iemand overleden is en er ruzie ontstaat over de erfenis. Helaas is het wel zo dat jan en allemaal zichzelf een mediator mag noemen omdat de term niet beschermd is. Uiteraard bestaan er wel mediators die hier gewoon de papieren voor hebben. Zorg dus wel dat je in contact komt met een mediator die gecertificeerd is als je deze optie wilt gebruiken.