RechtsgebiedenErfrecht


Erfenis

Er moet een hoop geregeld worden als er iemand komt te overlijden. De begravenis of crematie moet geregeld worden, de rekeningen moeten betaald en stopgezet worden, en zo nog wel veel meer dingen. Maar een van de belangrijkste dingen die vaak ruzie veroorzaakt na een overlijden is de erfenis. Speciaal voor dat laatste is er het erfrecht. Veel mensen denken niet na over de dood of bespreken het nog niet tot het te laat is. Het resultaat daarvan is dat er geen testament is waarin alles staat vastgelegd. Op zo'n moment komt het erfrecht in spel. Dit regelt wie de erfgenamen zijn en wat zij allemaal erven.

Juridische hulp erfrecht

Er moet dus een hoop geregeld worden, maar daar wil je eigenlijk helemaal niet mee bezig zijn want er zijn al genoeg emoties die om de hoek komen die je moet verwerken. Hierdoor ontstaan er vaak conflicten en wordt het een lastige situatie. Als er een conflict ontstaat is het handig om op tijd hulp te vragen. In eerste instantie stap je naar een mediator. Een mediator zal met jullie allemaal rond de tafel zitten om te kijken wat er allemaal geregeld kan worden zodat alle neuzen weer dezelfde richting opwijzen. Mocht dit geen resultaat leveren dat kun je ook voor een advocaat kiezen. Die zal helpen om het conflict bij de rechter voor te leggen en zo een oplossing bieden.

Niet altijd makkelijk

Vaak zitten er ook nog haken en ogen aan een erfgenaam zijn. Zo weten veel mensen bijvoorbeeld niet dat je als erfgenaam ook de schulden van de overleden persoon erft. Dit zorgt voor nog meer stress en emoties in een periode die al moeilijk genoeg is. Mocht je te horen krijgen dat je een erfgenaam bent is het altijd handig om een adviseur om hulp te vragen om te kijken wat voor jou de beste optie is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een erfenis beneficiair te aanvaarden, zo bescherm je jezelf tegen hoge schulden die eventueel achtergelaten zijn.

Onterfd

Helaas komt het ook voor dat sommige mensen hun kinderen of partner onterven. Dit betekent dat je geen recht hebt op bezittingen die uit de erfenis voortkomen. Toch zijn er nog wel dingen waar je wettelijk gezien recht op hebt, ook als je onterfd bent. Zo heb je als kind wettelijk gezien altijd aanspraak op een legitieme portie.

Als je onterfd bent en je vader of moeder is overleden dan is het altijd verstandig om een advocaat in te schakelen. Deze kan jou helpen om jouw legitieme portie op te eisen zonder problemen. Er zijn wel regels omtrent de tijd die je hebt om deze legitieme portie op te eisen en hoe lang het duurt voordat je dit mag opeisen. Ook hierbij kan een advocaat jou te hulp staan zodat je weet waar je aan toe bent.

[/cs_column]