RechtsgebiedenBurenruzie


Goede buren

Liever een goede buur dan een verre vriend. Dat is wat er vaak gezegd wordt. Dit klopt in principe ook wel. Normaal gesproken kom je de buren wel dagelijks tegen en is het dan ook wel zo fijn als je goed met elkaar overweg kunt. Hoe fijn is het bijvoorbeeld als je wat hulp nodig hebt bij een verbouwing en de buren al klaar staan met een hapje, een drankje en gereedschap? Op dat soort momenten ben je er toch wel dankbaar voor dat ze er zijn. Toch is het niet altijd zo vriendelijk tussen buren. Er zijn bijvoorbeeld ook situaties waar de buren elkaar niet kunnen luchten of zien. Buren waarvan de een de vlag uit hangt als de ander verhuist. Dit is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Een burenruzie kan veel onrust veroorzaken, niet alleen bij jou en de desbetreffende buurman/buurvrouw, maar ook bij de rest van de buurt.

Hoe ontstaat een burenruzie?

Buren zijn ook maar gewoon mensen, en mensen kunnen zich vaak en makkelijk irriteren aan andere mensen. Er wordt misschien te hard muziek geluisterd bij de buren, er ligt rommel in het gangpad, er staat elk weekend een groep luidruchtige jongeren in de voortuin of ze hebben een hond die maar niet stopt met blaffen. Het kan van alles zijn. Als een van de twee de discussie aangaat hierover dan kan dit er soms heftig aan toe gaan en ontstaat er ruzie. Het is zaak om je emoties niet de vrije loop te laten gaan maar rustig te blijven en samen een oplossing te zoeken. Een burenruzie zorgt alleen maar voor meer ellende.

Oplossen burenruzie

Is het toch uitgelopen op een burenruzie? Dat is jammer. Natuurlijk was dat helemaal niet de bedoeling. Probeer het in eerste instantie zelf uit te praten met de buren. Spreek met elkaar af op een moment dat jullie allebei rustig zijn. Zo begrijpen jullie elkaar het beste. Laat hen hun hele verhaal doen en onderbreek ze niet. Daarna mag jij je verhaal doen. Probeer samen tot een oplossing te komen. Lukt dit niet? Kijk dan of er buurtbemiddeling aangeboden wordt in jouw gemeente of doe een beroep op de wijkagent. Leidt dit nog steeds niet tot een oplossing? Dan wordt het tijd voor een mediator of een advocaat. Wij kunnen samen met jou kijken welke advocaat of mediator het beste bij jouw situatie past. Zij kennen jouw rechten en plichten binnenstebuiten en achterstevoren. Met zijn drie├źn moeten jullie tot een oplossing kunnen komen. In sommige gevallen kan het zelfs zo ver komen dat er een afspraak staat bij de rechtbank. Neem dan altijd een goede advocaat in handen die gespecialiseerd is in het burenrecht. Dit is te gecompliceerd om alleen aan te gaan.