RechtsgebiedenBurenrecht


Goede buren

Beter een goede buur dan een verre vriend. Dat is wat ze zeggen. Helaas loopt het niet altijd gesmeerd tussen alle buren. De ene buurman kan je beste vriend zijn maar de andere buurman zie je liever zo snel mogelijk weer vertrekken. In eerste instantie heb je misschien al geprobeerd om jouw irritatiepunten aan de buurman uit te leggen, maar helaas heeft dit niks opgeleverd. Hij blijft nog net zo leuk doorgaan. Dan krijg je te maken met het burenrecht. Hierin staan de rechten en plichten van buren, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een woningeigenaar of een huurder. Een juridisch adviseur kan ingeschakeld worden als het uitloopt op een burenruzie. Deze gaat dan kijken of het verstandig is om een burenrecht advocaat in te schakelen.

Verschillende situaties

Het is niet altijd makkelijk om naast iemand te wonen die eigenlijk helemaal niets voor jou betekent. Jullie kennen elkaar nauwelijks en het is tenslotte jouw huis, dus dan kun je doen en laten wat je wilt, toch? Niet dus. Ook in je eigen huis heb je gewoon rekening te houden met de buren en probeer je zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Natuurlijk kun je wel eens een luid feestje geven, dat is zeker niet taboe, maar zorg er dan wel voor dat je van tevoren de buren op de hoogte hebt gesteld en de muziek op een fatsoenlijk tijdstip zachter zet. Maar een burenruzie wordt niet alleen veroorzaakt door geluidsoverlast. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over een stuk grond, huisdieren of andere irritaties. Er zijn een groot aantal uiteenlopende situaties die in de wet staan beschreven, maar er zijn ook een hoop situaties die niet voorkomen in de wet maar wel een probleem vormen. Hierbij is het burenrecht zeer belangrijk, want er wordt dan gekeken aan de hand van redelijkheid wat voor rechten en plichten uit het burenrecht van toepassing zijn. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de ruzie eerst onderling besproken wordt om te kijken of er een oplossing kan komen zonder een derde partij erbij te betrekken.

Niet alleen buren gebuiken burenrecht

Het klinkt natuurlijk heel logisch, het burenrecht is in het leven geroepen voor buren. Toch zijn het niet alleen buren die hiermee te maken krijgen. Het burenrecht valt namelijk ook nog onder een ander recht, het vastgoedrecht. Iedereen die te maken heeft met de bouw van een woning - architect, opdrachtgever, aannemer, etc. -  hebben ook een rol om te vervullen in het burenrecht. Voor deze mensen is het ook handig om een burenrecht advocaat in te schakelen als er juridische vragen zijn over de bouw van een woning. Ook kan er op hen verhaal gehaald worden tijdens een burenruzie, als er bijvoorbeeld een bouwtekening opgevraagd moet worden of de werkelijke bouw anders is dan de bouwtekening.

[/cs_column][/cs_row]