RechtsgebiedenBestuursrecht


Overheid

Nederland is een democratisch land. Dit betekent dat de burgers ook iets te zeggen hebben over de manier waarop het land geregeerd wordt. Om de verhouding tussen de burgers en de overheid goed in stand te houden bestaat er het bestuursrecht. Bijna heel Nederland komt hier wel eens een keer mee in aanraking. De reden hiervan is dat het bestuursrecht een heel groot gebied dekt. Een paar simpele voorbeelden waarbij je te maken krijgt met het bestuursrecht zijn bijvoorbeeld subsidies en bouwvergunningen. Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je het niet eens bent met een beslissing van de overheid of dat je problemen krijgt waar je niet op gerekend had. Dat is helemaal niet erg, dat kan iedereen overkomen. Weet wel dat er in dat soort gevallen altijd een gespecialiseerde bestuursrecht advocaat klaarstaat om je te helpen.

Bezwaar maken

Het mooie aan een instantie zoals de overheid is dat je bezwaar kunt maken tegen een beslissing als je het er niet mee eens bent. Hiermee laat je weten dat je het niet eens bent met de beslissing en vraag je ze om er nogmaals naar te laten kijken. Een bezwaar maken doe je middels een bezwaarschrift. Bij sommige instanties moet dit via een geschreven brief maar andere instanties bieden alleen deze mogelijkheid online aan. Een bezwaar indienen kan alleen binnen een bepaalde tijd. Dit staat meestal vermeld op de brief waarin het besluit staat. Voor dit soort zaken kun je het beste een advocaat bestuursrecht om hulp vragen. Zij kunnen jou helpen om je standpunt sterk te maken en kunnen ook een voorlopige voorziening vorderen in een kort geding. Zij weten hoe alle regels in elkaar zitten en wat de uitzonderingen op de regels zijn.

Belanghebbende bij genomen besluit

Een bezwaar kun je maken als je belanghebbende bent bij het genomen besluit. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat de buren van je beste vriend gaan verbouwen. Uitbreiden om precies te zijn. Er komt een garagebox op de oprit, maar dit belemmert het zicht van je beste vriend. Jij kan in dit geval geen bezwaar maken, dit zal jouw vriend zelf moeten doen. Wanneer een rechter zich over het dossier buigt zal hij dit bezwaar meteen afkeuren omdat jij geen belanghebbende bent bij de uitbreiding van jouw beste vriend zijn buren. Jij ervaart er geen dagelijkse last van en hebt dan ook geen reden om deze mensen hun uitbreiding in de weg te staan.
Jouw beste vriend, daarentegen, zou wel een bezwaar kunnen indienen. Hij ervaart dagelijkse last van de uitbreiding omdat zijn zicht flink belemmerd wordt. Zijn bezwaar heeft dan ook veel meer kans van slagen.

Bestuursrecht categorie├źn