RechtsgebiedenArbeidsrecht


Werken

Arbeidsrecht advocaat: Het lijkt allemaal zo makkelijk, solliciteren voor een baan, de baan vervolgens krijgen en dan voor dat bedrijf werken. Toch ligt het allemaal iets ingewikkelder dan dat. Zowel de werkgever als de werknemer hebben namelijk te maken met het arbeidsrecht. Hierin wordt de verhouding tussen beide geregeld. Wat moet je bijvoorbeeld doen bij een conflict? Hoe los je dat op? Wat zijn jouw rechten bij een ontslag en wat zijn die van jouw werkgever? Hoeveel mag jouw werkgever van je eisen in de arbeidsovereenkomst? Hoe zit het met hulp en re-integratie? Dit wordt allemaal behandeld binnen het arbeidsrecht.

Ontslag

Een van de meest voorkomende uitdagingen binnen het arbeidsrecht is een ontslag. Je kunt zelf ontslag nemen of je werkgever kan jou ontslaan. Het is niet zo makkelijk voor een werkgever om iemand zomaar te ontslaan als je een topadvocaat in arbeidsrecht hebt die je bijstaat. Het is geen kwestie van een gesprek met de werknemer en klaar is kees. De werkgever moet eerst een ontslagdossier opgebouwd hebben. Zonder dit ontslagdossier kunnen zij een ontslag niet hard maken. Natuurlijk moet er ook een geldige reden zijn voor het ontslag want je mag in Nederland niet zomaar iemand ontslaan.
Wanneer je juist ontslag neemt is het ook belangrijk om eerst alle feiten te bekijken met een arbeidsrecht advocaat. Krijg je bijvoorbeeld nog wel een WW-uitkering als je ontslag neemt? Hoe lang heb je recht op een WW-uitkering en wat zijn de rechten en plichten hiervan? Verkeerde keuzes kunnen leiden tot een vervalling van de WW-uitkering en dan heb je geen inkomsten meer.

Hulp en re-integratie

Wanneer je arbeidsongeschikt verklaard wordt heeft dit gevolgen voor jou en je werkgever. De werkgever zal tijdens ziekte jouw loon voor een gedeelte moeten doorbetalen. Wanneer je een langere tijd ziek bent kom je automatisch in een re-integratietraject. Je bent dan verplicht om samen met jouw werkgever te kijken hoe jij zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Hoewel dit natuurlijk als een hele plicht klinkt, heb je ook genoeg rechten tijdens het re-integratietraject.
Werkt jouw werkgever niet  mee aan het re-integratietraject of zijn jullie het ergens niet mee eens? Dan is het tijd om hulp in te schakelen. Op dat moment kun je het beste kijken naar een arbeidsrecht advocaat zodat je professionele hulp krijgt om jouw standpunt hard te maken.

CAO

Het kan wel eens voorkomen dat er iets in de CAO staat wat wettelijk gezien niet zou moeten mogen. Dit zijn vaak de CAO's van bedrijven die geen algemene CAO volgen maar één die zij zelf in elkaar gezet hebben. Als jij niet akkoord bent met een verandering die gemaakt wordt in de CAO kun je in eerste instantie naar een FNV stappen. Mocht dit niet genoeg zijn, of kunnen zij je niet helpen, dan kun je altijd nog een juridisch adviseur naar de CAO laten spieken om te kijken of het wel allemaal volgens de regels gaat. Je moet natuurlijk niet iets opgedrongen worden wat helemaal niet toepasselijk blijkt te zijn.

Hulp inschakelen

Zit jij met een vervelende situatie op je werk in je maag? Werkt de werkgever de re-integratie tegen of heb je misschien een vaststellingsovereenkomst gehad? Schakel hulp in! Wij helpen je daar graag bij. Neem contact met ons op en krijg vrijblijvend advies.