Nieuwe corona maatregelen

Corona maatregelen

Nieuwe corona maatregelen: Dinsdag zaten we weer met heel Nederland voor de buis. Wat zouden de nieuwste maatregelen zijn rondom het coronavirus? We hadden al meegekregen dat er de voorgaande weken veel mensen waren die zich niet aan de regels hielden, maar we kregen later ook weer een update dat het grootste gedeelte van Nederland dit toch wel deed. Rutte had al eerder laten weten dat de volgende stap een lockdown zou zijn als iedereen massaal de maatregelen zou negeren. Het was dus een spannende avond.

Nieuwe maatregelen

Om zeven uur is dan toch het hoge woord eruit gekomen dat de maatregelen op dit moment nog geen veranderingen nodig hebben. Wel is er gezegd dat de maatregelen verlengd zullen worden. Tot nu toe staat die datum op 28 april, maar dit kan ook een tweede keer verlengd worden. De datum van 28 april moet je wel met een korreltje zout nemen. Het is niet zo dat, als de maatregelen inderdaad vervallen na deze datum, we massaal weer als kippen zonder koppen naar buiten kunnen op 29 april. We moeten er volgens het kabinet rekening mee houden dat we ook de meivakantie zullen meenemen in deze verlenging. Het advies is dan ook om geen plannen te maken voor de vakantie.

Wat betekent dit voor particulieren?

In principe moet je gewoon doorgaan zoals je de afgelopen weken hebt gedaan, mits je je aan de regels hield. Scholen blijven nog steeds dicht en kinderen zullen dus nog steeds thuis les krijgen. Het is alleen wel de vraag wat voor stof zij gaan krijgen zodat de achterstand niet te ver oploopt. Ook is het verplicht om thuis te blijven als er iemand in het gezin is die zowel verkouden is, als het benauwd heeft of koorts heeft. Je hoeft zelf dus geen klachten te hebben. Verder zullen alle entertainment bronnen buitenshuis nog steeds gesloten zijn, je hoeft dus geen gezellig weekendje terras te plannen.

Wat betekent dit voor ondernemers?

Voor ondernemers betekent dit dat de meeste zaken nog een langere tijd dicht moeten blijven. Horeca ondernemingen mogen nog steeds niet open gaan voor klanten, kappers moeten hun deuren dicht houden, supermarkten moeten aangepaste regels aanhouden en ga zo maar door. Gelukkig is er ondertussen al een tijdje bekend dat horeca ondernemingen nog wel door mogen gaan met bezorgingen.

Voor sommige horeca bedrijven is dit een schrale troost, gezien zij dit niet doen, maar voor veel ondernemingen is dit het enige wat hen nog overeind houdt op dit moment. Sommige horeca zaken krijgen juist méér klanten hierdoor omdat zij de enige in de buurt zijn die bezorgen. De verwachting is dat er nog wel meer winkels hun deuren zullen sluiten in de nabije toekomst. Er zijn namelijk ook bedrijven die zichzelf nog maar net staande wisten te houden voordat corona in Nederland kwam, en die nu langzamerhand beginnen te verdrinken. HEMA is hier een goed voorbeeld van.


Zijn er potjes voor ondernemers of moeten zij zichzelf staande houden?

De overheid snapt ook wel dat je een crisis zoals dit niet had kunnen inschatten. Uiteraard ben je goed voorbereid om tijdelijk minder werk te hebben, maar voor minimaal twee maanden de deuren sluiten had niemand zien aankomen. Zij hebben dan ook besloten dat de ondernemers geholpen moeten worden als we de economie in Nederland niet compleet op zijn gat willen hebben.

Bedrijven die personeel in dienst hebben konden eerder een aanvraag doen voor werktijdverkorting. Dit is niet meer mogelijk. Deze regeling is in zijn geheel komen te vervallen. Je kunt nu als bedrijf een aanvraag doen voor de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid. Met deze maatregel zou je een voorschot krijgen voor een tegemoetkoming in loonkosten. Bij de werktijdverkorting zou je dit pas achteraf krijgen.

Hoe zit het met ZZP’ers?

Er was een heel gedoe in het begin omdat er gezegd werd dat zzp’ers vrijwillig risico lopen. Dat was natuurlijk onzin, want een groot bedrijf krijgt net zo’n harde klap van het coronavirus als een zzp’er. Niemand had erover nagedacht om met een pandemie rekening te houden. Het kabinet kwam dan ook al heel snel terug op deze uitspraak.

Zzp’ers kunnen nu terecht bij een noodloket. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld al in 2019 ondernemer zijn geweest, moet je aan het urencriterium komen, en moet de inkomensschade waar je mee te maken hebt direct een gevolg zijn van het coronavirus. Dit zijn maar een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen om in dit potje te mogen kijken. Voor de complete lijst met voorwaarden verwijzen wij je door naar je eigen gemeente. Dat is ook waar je de aanvraag moet doen.

Het is allemaal best lastig

Er komt nu ineens zoveel informatie op je af, iedere dag opnieuw. Heel de dag door hoor je op tv en op de radio depressief nieuws en je ziet even het licht niet meer aan het einde van de tunnel. Het is te begrijpen als het je allemaal even teveel wordt en je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij staan daarom voor jouw bedrijf klaar. Weet je even niet meer zo goed wat je moet doen? Of wil je weten of er een potje is die past bij jouw situatie? Neem dan contact met ons op, dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn. Ook als je het niet zo goed snapt, of niet in staat bent om de vergoedingen zelf aan te vragen, kunnen wij jou helpen.

Deel deze artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *