Meer faillissementen door Corona

Failliet door Corona

Meer faillissementen door Corona: De coronacrisis begint steeds langer te duren, en steeds meer mensen raken in de problemen hierdoor. Werknemers krijgen minder loon, in sommige gevallen helemaal niets, en bedrijven lopen ook inkomsten mis. Het is een gigantisch drama voor iedereen. Natuurlijk zijn er ondertussen wel vangnetten gemaakt hier en daar, maar er zijn nog genoeg problemen door het coronavirus, en het lijkt alsof het alleen maar meer wordt.

Meer faillissementen


Als je een bedrijf of onderneming opstart, weet je dat daar risico’s aan vastzitten. Een van deze risico’s is dat je failliet kunt gaan. Normaal gesproken spreken we over ongeveer 50 faillissementen per week. Dat lijkt ontzettend veel, maar als je kijkt naar het aantal ondernemingen, inclusief zzp’ers, is dit nog vrij weinig. Als we over een faillissement spreken, hebben we het over bedrijven en worden de eenmans-zaken niet meegerekend. Om een beetje inzicht te bieden hoeveel invloed dit precies heeft op de ondernemingen in Nederland: op 1 januari van dit jaar waren er meer dan 2 miljoen geregistreerde ondernemingen in Nederland. Het lijkt er echter op dat de coronacrisis een grote invloed heeft op het aantal faillissementen. In de week van 23 maart tot en met 27 maart zijn er 44 bedrijven failliet verklaard. In de week van 30 maart tot en met 3 april waren dit er 69. Een flink aantal meer dus.

Het CBS


Normaal gesproken is het verschil niet zo denderend, en publiceert het CBS elke maand de cijfers van faillissementen. Omdat de coronacrisis nu zoveel effect heeft op het bedrijfsleven, heeft het CBS besloten om deze wekelijks naar buiten te brengen. In week 11 werden de maatregelen in werking gezet tegen het coronavirus. Hierdoor moesten verschillende bedrijven en branches hun deuren sluiten. Het heeft toen 3 weken geduurd voordat we een echte piek zagen in de faillissement cijfers. Waar we in week 13 nog 44 faillissementen zagen, zagen we in week 14 alweer 69, en in week 15 zelfs 89 faillissementen. De meeste van deze bedrijven vielen onder specialistische zakelijke diensten, groothandel, detailhandel, horeca en financiƫle dienstverlening. Meer faillissementen door Corona zijn niet uit te sluiten.

Een lichtpuntje


In week 16 lijkt het aantal faillissementen weer af te nemen. In die week zagen we precies 60 faillissementen. Toch hoeft dit niet te betekenen dat we er weer bovenop zijn gekomen. Er zit vaak vertraging tussen de tijd van faillissement, en de tijd dat het CBS deze meldt. Daar kan het CBS tevens niets aan doen, er zit gewoon veel tijd tussen het aanvragen van het faillissement en het uitspreken van het faillissement door de rechter. Ook is het natuurlijk zo dat je niet van de ene op de andere dag failliet bent. Bedrijven die het nu moeilijk hebben zouden, bij wijze van, pas over drie maanden over de kop gaan. De faillissementen zijn goed te verklaren. De maatregelen zorgen voor een verminderde werkmogelijkheid. Werknemers worden niet blij van de maatregelen, maar werkgevers ook niet. Het bedrijf kan juridisch in de knoop komen, en kan daardoor nog meer kosten maken die zij niet kunnen betalen gezien het werk stil ligt. En dan zit je. Een bedrijf heeft dan een bedrijfsadvocaat nodig om zich juridisch uit de rotzooi te helpen, maar die bedrijfsadvocaat wilt natuurlijk ook gewoon zijn loon verdienen. Hoe moet je dat in vredesnaam allemaal oplossen?

Bron: CBS

Bedrijfsadvocaat ontzettend belangrijk


Nu, meer dan ooit, is een bedrijfsadvocaat iemand die je niet kunt missen. Er moet van alles geregeld worden achter de schermen, en daar komt vaak juridisch flink wat bij kijken. Het is vooral belangrijk dat de bedrijfsadvocaten in deze tijden ethisch handelen, en niet alleen eurotekens zien. In de media wordt vaak gesproken over het belang van lief zijn voor elkaar in deze tijden, en er voor elkaar zijn. In het bedrijfsleven is dit niet anders. Iedereen heeft het moeilijk, en niemand vindt het leuk om verlies te lijden. Buiten het feit om dat deze bedrijven winst proberen te maken, proberen de leiders en werknemers van dit bedrijf ook gewoon hun gezin thuis te voorzien van eten en een dak boven het hoofd. Voor bedrijfsadvocaten is het dan ook belangrijk om wat medeleven te tonen. Ook zij hebben in tijden van corona een maatschappelijke plicht.

Bedrijfsadvocaat inschakelen


Is jouw bedrijf ook langzaam aan het instorten door de coronamaatregelen? Kun je bepaalde juridische afspraken niet meer nakomen, of zie je jouw faillissement in de verte al aankomen? Dan wordt het voor jouw bedrijf misschien ook tijd om aan een bedrijfsadvocaat te denken. Laatste wat je wilt is dat jouw bedrijf failliet gaat. Een bedrijfsadvocaat kan jou bijstaan tijdens juridische zaken, en weet precies wat jouw rechten en plichten zijn. Sommige van de rechten en plichten zijn tijdens de coronacrisis aangepast, en er zijn ook rechten en plichten bijgekomen. De bedrijfsadvocaat is op de hoogte van al deze aanpassingen, en weet precies wat jouw bedrijf op dit moment nodig heeft. Juist nu is het belangrijk dat je niet alles zelf probeert te doen. Het zijn rare tijden, en als je zelf de held van jouw bedrijf gaat proberen te spelen, dan kunnen de gevolgen drastisch zijn. Het is ontzettend moeilijk om weer omhoog te krabbelen op dit moment, pak dus gewoon alle hulp die je kunt krijgen.
Heb je geen flauw idee hoe je nu kunt kiezen welke bedrijfsadvocaat geschikt is voor jouw bedrijf en behoeften? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Samen bekijken wij wat een bedrijfsadvocaat voor jou kan betekenen, en wie hier het beste zou kunnen helpen. Samen kunnen we meer faillissementen door Corona voorkomen.

Deel deze artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *