Harvey Weinstein opgesloten

Harvey Weinstein

Grootste zedendelict zaak afgerond: Vele onder ons hebben waarschijnlijk al het een en ander meegekregen over de rechtszaak tegen Harvey Weinstein. De zaak tegen hem heeft een gigantische verandering gebracht in de wereld van zedendelicten.
Het begon allemaal in oktober 2017 toen ‘The New York Times’ een artikel over seksuele intimidatie door Harvey Weinstein publiceerde.

Na de plaatsing van dit artikel waren er steeds meer vrouwen die gemeld hadden slachtoffer te zijn geweest van deze man. Een paar bekende mensen die dit gemeld hebben zijn onder andere actrices Gwyneth Paltrow, Uma Thurman, Salma Hayek en Lupita Nyong’o. Hier begon eigenlijk de hele ‘MeToo’ beweging. De precieze aanklachten tegen Weinstein zijn verkrachting en ongewenste orale seks, oftewel een zedendelict. Deze incidenten zouden in 2013 en 2016 gebeurt zijn. De zaak is aan een jury voorgelegd gezien het een strafbaar feit uit het strafrecht is.

Tientallen beschuldigers


Harvey Weinstein wordt niet voor niets tegenwoordig een roofdier genoemd; er zijn ruim zeventig actrices en voormalig werknemers die de producent beschuldigen. Op 11 december 2019 is er bekend gemaakt dat Harvey een schikking ter waarde van ruim 22 miljoen heeft getroffen met meer dan dertig vrouwen.

Wie is Harvey Weinstein precies?


De man komt uit New York en is een voormalig (film)producent. Hij staat bekend als een van de oprichters van Miramax en The Weinstein Company. De films waaraan hij heeft meegewerkt werden 341 keer genomineerd voor de Oscars, en 81 keer uitgeroepen tot winnaar. Zijn laatste films zijn Tulip Fever, Wind River en The Current War.

Wat is de aanklacht?

Harvey Weinstein wordt beschuldigd van twee zedendelicten. Het eerste geval is een verkrachting, het tweede ongewenste orale seks. Deze incidenten zouden in 2013 en 2016 gebeurt zijn. De aanklagers hiervan zijn actrice Jessica Mann en productieassistent Miriam Haley. Een zedendelict valt onder het strafrecht en als hij schuldig bevonden wordt zal hij een straf moeten uitzitten. Deze zaak is waarschijnlijk de grootste zedendelict zaak dat is afgerond


Natuurlijk zegt Weinstein, samen met zijn verdediging, dat hij onschuldig is. Volgens hem zouden alle seksuele handelingen met wederzijdse goedkeuring gebeurd zijn. Buiten deze twee beschuldigingen loopt er ook een zaak in Los Angeles. Het is nog niet bekend wanneer de zittingen van deze zaak plaats zullen vinden.

Welke straf heeft Weinstein hiervoor gekregen?


Op 11 maart 2020 is Harvey Weinstein veroordeeld. Hij kon maximaal 29 jaar celstraf krijgen, een minimale straf was er niet. Zijn straf is uiteindelijk 23 jaar cel. Hij is schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting in de derde graad. Een verkrachting in de derde graad betekent dat er seks is geweest met een persoon zonder zijn of haar instemming, maar niet op een gewelddadige wijze of onderdeel van een bewust patroon.

Van aanranding met roofzuchtig motief en verkrachting in de eerste graad is hij vrijgesproken. Hij is direct overgebracht naar de gevangenis Rikers Island, waar hij een cel deelt met twee andere gedetineerde.


Weinstein is van plan om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Dit betekent dat er nog een keer gekeken zal worden naar de zaak, maar door een andere rechter. Dit kan zijn voordelen hebben voor Harvey Weinstein, maar het kan ook betekenen dat de straf uiteindelijk toch hoger wordt.

Slachtoffers nemen het woord


Voordat het vonnis over het zedendelict werd uitgesproken kregen de twee vrouwen de kans om eenmaal het woord te nemen. Het is de afgelopen twee à drie jaar niet makkelijk geweest voor hun, en zij zijn blij dat ze eindelijk de rust krijgen waar ze naar op zoek waren.

Miram Haley verklaarde in de rechtszaal “Het heeft diepe littekens bij me achtergelaten. Zowel mentaal als emotioneel. Hij heeft niet alleen mijn waardigheidsgevoel als vrouw en mens afgenomen, maar het heeft ook mijn zelfvertrouwen verwoest”.

Wat gebeurt er bij een zedendelict in Nederland?


Het is van kritisch belang om bij een zedendelict zo snel mogelijk naar de politie te stappen. Als je die stap durft te nemen zul je eerst je verhaal moeten doen bij een zedenrechercheur. Indien nodig en gewenst kun je medische zorg krijgen. Dit geld voor zowel fysieke als mentale klachten. Als er toestemming gegeven wordt kan de politie ook een forensisch arts laten zoeken naar sporen van de dader op jouw lichaam.

Dit kan alleen in de eerste 7 dagen na het misbruik, vandaar dat het zeer belangrijk is om zo snel mogelijk naar de politie te stappen. Als de officier van justitie genoeg bewijs heeft om de dader aan te klagen, dan zal hij dit aan de rechter voorleggen. Er wordt dan een dagvaarding naar de verdachte gestuurd met een datum, tijdstip en locatie voor de rechtszaak.

Juridische Hulp


Het is van belang dat je bij dit soort zaken juridische hulp inschakelt. Het is een hele ingrijpende gebeurtenis die je dan meegemaakt hebt, daar wil je niet nog eens de stress van een rechtszaak bij hebben. Jouw verhaal keer op keer moeten vertellen kan moeilijk zijn, zeker in een zaal vol mensen. Met goede juridische hulp kun je ervoor zorgen dat jouw zedendelict goed afgehandeld wordt en de dader middels het strafrecht de juiste straf krijgt.

Wat als ik diegene ben die naar de rechter moet omdat ik verdachte ben?
Ook dan is het belangrijk om de juiste juridische hulp in te schakelen. Als de zaak voor een rechter komt betekent het dat de officier van justitie al genoeg reden ziet om jou een straf op te leggen, je moet jezelf dus uitstekend kunnen verdedigen.

Een strafrecht advocaat weet precies wat jouw rechten en plichten zijn, alsmede die van de aanklager. Zij zullen proberen om het beste resultaat voor jou te behalen. Het kan erg emotioneel zijn om ergens voor aangeklaagd te worden waar jij niet schuldig aan bent, maar het is belangrijk om rustig en kalm te blijven. Dat is de manier waarop jij je onschuld kunt laten zien. Met Harvey Weinstein achter slot en grendel, is een van de grootste zedendelict zaak afgerond.

Deel deze artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *