Dronken op de fiets

Dronken op de fiets

Soms heb je gewoon even zin om teveel te drinken en er een leuke avond van te maken op een feestje. Helaas is dat nu niet meer mogelijk met het coronavirus, maar we kunnen er natuurlijk ook thuis een feestje van maken met onze huisgenoten! Het is dan echter wel belangrijk om niet dronken op de fiets te stappen. We weten allemaal heel goed dat je niet dronken achter het stuur mag zitten, maar dronken op de fiets mag ook niet.

Dronken fietsen

We weten allemaal dat we maximaal twee glaasjes alcohol mogen drinken wanneer we een auto besturen, maar hoe zit het met een fiets? Je mag niet dronken op de fiets stappen, en daarom mag je op de fiets ook niet meer dan 0,5 promille in je bloed hebben. Drink dus niet meer dan twee glazen alcohol voordat je op de fiets stapt.

Waarom mag je niet dronken op de fiets?

Er komen veel vragen binnen waarom je niet dronken op de fiets mag. Wanneer je een ongeluk op de fiets hebt, is het toch niet met een dodelijk gevolg? Dus waarom wordt er dan toch besloten om dit verboden te maken? Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer je dronken op de fiets stapt, maak je nog steeds deel uit van het verkeer. Dit betekent dat jouw acties invloed kunnen hebben op andere weggebruikers. Hierdoor kun je alsnog een verkeersongeval veroorzaken waarbij iemand gewond raakt of zelfs komt te overlijden.

Wat gebeurt er als je aangehouden wordt?

Wanneer je dronken op de fiets betrapt wordt door de politie, kunnen zij jou aanhouden afhankelijk van de situatie. Er zit een verschil tussen staande gehouden worden en aangehouden. Wanneer je aangehouden wordt, wordt je meegenomen naar het politiebureau. Bij een staandehouding heeft de politie jou betrapt op een overtreding en krijg je meestal een geldboete. Denk hierbij aan zonder licht fietsen of door rood rijden.

Wat gebeurt er na een aanhouding?

Het kan zijn dat je meegenomen wordt naar het politiebureau als er een ongeluk is gebeurd omdat jij dronken op de fiets gestapt bent. Een hulpofficier van justitie zal dan toetsen of de aanhouding terecht is en beslist of er een onderzoek komt. Als er inderdaad een onderzoek komt, zal de politie jou verhoren en mogelijk onderzoek doen naar jouw persoonsgegevens. Tijdens een verhoor ben je niet verplicht om antwoord te geven. Ook wordt er een onderzoek gestart naar de omstandigheden waaronder het strafbare feit is gepleegd. De politie mag jou maximaal negen uur in vasthouden bij voorlopige hechtenisfeiten, en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Het is belangrijk om te weten dat de tijd tussen 00:00 en 09:00 niet meegerekend wordt bij deze tijd.

Moet ik mijn rijbewijs afstaan als ik dronken op de fiets staande ben gehouden?

Als je dronken op de fiets staande bent gehouden, is het niet toegestaan om jouw rijbewijs in te nemen voor dit incident. Je kunt wel een boete krijgen van €100 bij 0,54 promille. Tevens kun je wel een rijverbod krijgen. Dit rijverbod kan ook geldig zijn voor de auto of motor. Voor een fiets met snor- of bromfietsplaatje kan er een hogere boete gelden. In dat geval kunnen zij dan weer wel jouw rijbewijs innemen.

Wat als ik met mijn fiets in de hand loop en dronken ben?

Wanneer je niet dronken op de fiets aan het rijden bent, maar er simpelweg mee in jouw handen loopt, kan de politie ook ingrijpen. Je wordt op dat moment gezien als voetganger. Nu is het niet zo dat er een maximala promillage geldt als voetganger. De politie gaat bij voetgangers af op uiterlijke kenmerken en gedrag. Als jij je gewoon normaal kan gedragen tijdens jouw dronkenschap, dan zal de politie jou waarschijnlijk niet aanspreken. Wanneer het voor de politie duidelijk is dat jij dronken bent als voetganger, kunnen zij een boete geven voor openbare dronkenschap.

Alternatieven om niet dronken te fietsen

Er zijn genoeg alternatieven te bedenken zodat jij niet dronken op de fiets naar huis hoeft. We willen natuurlijk voorkomen dat jij juridische problemen krijgt. Voorkomen is beter dan genezen. Wij hebben daarom een aantal alternatieven bedacht zodat jij alsnog veilig naar huis kunt en daar je roes kunt uitslapen.

  • 1. Ga lopend naar huis: Wanneer je nog in staat bent om jezelf fatsoenlijk te gedragen, is het een goed idee om gewoon naar huis te lopen als het niet te ver is. Zorg ervoor dat je niet te dronken bent want dan zou je alsnog een boete kunnen krijgen voor openbare dronkenschap!
  • 2. Vraag naar de BOB: Vaak is er op feestjes altijd wel een BOB aanwezig. De BOB is een aangewezen persoon die die avond ervoor gekozen heeft om geen alcohol te drinken. Deze persoon mag dus gewoon een voertuig besturen zonder problemen. Op die manier kun jij veilig thuiskomen zonder al te veel moeite.
  • 3. Bestel een taxi: Als er geen BOB aanwezig is kun je altijd nog een taxibedrijf bellen. Je moet dan inderdaad wel kosten betalen om thuis te komen, maar liever geld aan een taxibedrijf spenderen dan aan een boete!
  • 4. Blijf bij de host slapen: Meestal is er altijd wel de mogelijkheid om bij iemand te blijven slapen wanneer er gefeest wordt. De host zorgt dan vaak dat je bijvoorbeeld op de bank kunt slapen of er worden luchtbedden neergelegd voor meer comfort. Vraag dit wel even van tevoren zodat jullie allebei weten waar jullie aan toe zijn.
  • 5. Boek een hotel voor de nacht: Tegenwoordig zijn hotels steeds meer aan het stunten met de prijzen. Het is daarom goed mogelijk om één nachtje in een hotel te spenderen en minder kwijt te zijn dan de boete die je anders zou krijgen. Natuurlijk moet je er dan wel voor zorgen dat het een hotel in de buurt is zodat je niet alsnog dronken op de fiets betrapt wordt.

Ik ben aangehouden wat nu?

Wij snappen dat al die juridische regels niet altijd even makkelijk zijn, en daarom helpen wij jou graag. Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken en advies te vragen. Indien nodig kunnen wij jou juridische hulp bieden en bijstaan in de rechtbank als het zo ver komt. Onze juridisch medewerkers zijn gespecialiseerd in hun vak en worden regelmatig bijgeschoold om op de hoogte te zijn van de laatste regelgeving. Je kunt er dus vanuit gaan dat je alleen de beste hulp krijgt bij ons en we hopen dat je nu meer weer wat er gebeurt als je dronken op de fiets gaat.

Deel deze artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.