Dood door schuld

Dood door schuld

Heel soms kan het gebeuren dat iemand komt te overlijden door jouw schuld, terwijl dit niet de bedoeling was. Er zijn allerlei omstandigheden waarin dood door schuld kan gebeuren. Dit mag niet verward worden met doodslag of moord. Hierbij is iemand anders overleden zonder dat dat opzettelijk de bedoeling was.

Wat is dood door schuld?

De wet zegt dat iemand aan wie de dood van een ander te wijten is, strafbaar is met dood door schuld. Het gaat hier dus om overlijden door een handeling of juist het nalaten van een handeling van de veroordeelde, wat aan de veroordeelde te verwijten valt. Dit kan zijn omdat hij onvoorzichtig is geweest, of gewoon puur roekeloos. Voor dood door schuld is dus alleen verwijtbaarheid nodig, het hoeft niet per se met opzet te zijn geweest.

Wat is het verschil tussen dood door schuld, doodslag, moord en door mishandeling?

In alle gevallen is er iemand overleden, maar de oorzaak daarvan ligt in elk geval anders. Daarom ligt ook de straf anders per geval. Dood door schuld is het minst zware misdrijf, omdat er geen sprake was van opzet bij de overlijden van het slachtoffer. Bij doodslag is iemand van het leven beroofd, maar was er geen voorbedachten rade. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een ruzie waarbij de emoties zo hoog oplopen dat iemand de controle over zijn doen en laten is verloren. Bij moord is er wél voorbedachten rade. Dit betekent dat hij die persoon opzettelijk van het leven heeft beroofd en dit van tevoren al gepland had. Bij dood door mishandeling was er voorbedachten rade voor het mishandelen van het slachtoffer, maar is het nooit de bedoeling geweest dat het slachtoffer daaraan zou overlijden. Deze vorm zit tussen dood door schuld en doodslag in.

Wat is de straf voor dood door schuld?

De straf voor dood door schuld ligt lager dan de straf voor moord of doodslag. Dit is ook niet zo raar aangezien er bij de andere twee sprake is van opzet. Je kunt dan ook maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een geldboete van 19.500 euro. Dit is wat er standaard gegeven kan worden, maar er zal altijd gekeken worden naar de omstandigheden van het geval. Zo kunnen er strafverzwarende omstandigheden gelden hier.

Dood door schuld

Bij dood door schuld kan er onder bepaalde omstandigheden een hogere straf gegeven worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand zeer onzorgvuldig is geweest. Als de rechter beslist dat er sprake is van roekeloosheid kan de straf zelfs verhoogd worden naar vier jaar.

Voorbeeld dood door schuld

Dit jaar nog is een 24 jarige verpleegkundige veroordeelt voor dood door schuld. Zij had een medicatiefout gemaakt waardoor een patiënt is overleden. De rechtbank heeft haar een voorwaardelijke taakstraf opgelegd van 80 uur met een proeftijd van één jaar. De verpleegkundig had op meerdere momenten kunnen zien dat zij de patiënt het verkeerde medicijn gaf, maar heeft op geen enkel moment hier aandacht aan besteed. Zelfs niet toen er een foutmelding in beeld kwam.

Poging tot dood door schuld

Bij veel andere misdrijven is het mogelijk om schuldig bevonden te worden aan een poging tot. Denk hierbij aan een poging tot diefstal, een poging tot inbraak en meer van dit soort dingen. Het is niet mogelijk om een poging tot dood door schuld te plegen. Dit zou namelijk betekenen dat er sprake is van opzet. Als er sprake is van opzet dan wordt er gesproken over doodslag of zelfs moord. Het is niet mogelijk om schuldig bevonden te worden aan dood door schuld als dit met voorbedachten rade is gebeurd.

Recidive

Met recidive willen we zeggen dat iemand in herhaling valt en het misdrijf meerdere keren pleegt. Dit heeft invloed op de straf die je voorgelegd krijgt. De straf kan hierdoor verhoogd worden met 1/3. Je kunt meerdere keren in één zitting schuldig bevonden worden aan dood door schuld, maar het kan ook zo zijn dat je hier al eerder voor gepakt bent en na vrijlating in herhaling bent gevallen. De rechter zal in het laatste geval ook rekening houden met de vorige straf. In het optiek van de rechtbank heb je dan niets geleerd van de vorige keer. Een eventueel bestaande voorwaardelijke straf kan dan omgezet worden naar een onvoorwaardelijke straf. Tevens wordt de maximumstraf met 1/3 verhoogd wanneer deze recidive binnen 5 jaar plaatsvindt

Juridische bijstand

Wanneer je verdacht wordt van dood door schuld kan het behoorlijk wat stress veroorzaken. Iemand zou dan volgens het OM overleden zijn door jouw schuld, of dit nu de bedoeling was of niet. Het is dan ook verstandig om juridische bijstand te zoeken. Een advocaat weet precies wat er allemaal onder dood door schuld valt en tot in hoeverre jij hiervoor verantwoordelijk zou zijn. Het is belangrijk om het gehele verhaal te vertellen aan de advocaat. Zonder de juiste informatie kan hij jou niet voldoende bijstaan. Sommige mensen hebben echter maar een klein inkomen waardoor

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wij kunnen jou in contact brengen met de juiste advocaat voor jouw zaak. Ons landelijk netwerk zorgt ervoor dat we van Groningen tot Zeeland iedereen kunnen helpen die hulp nodig heeft. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Aan de telefoon zullen wij niet om details vragen. De details worden pas besproken met de advocaat. De informatie die jij deelt met jouw advocaat zal altijd tussen jullie blijven.

Deel deze artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *