Consumentenrecht: Proef met weergave gemiddelde brandstofkosten van start

Brandstof

consumentenrecht proef brandstofkosten: In januari start een Europese proef met de weergave van de gemiddelde brandstofkosten. Als onderdeel van deze proef wordt bij acht tankstations in Nederland, naast de reguliere prijs per liter brandstof. Ook een indicatie van de kosten voor laden of tanken per 100 kilometer weergegeven. Het gaat daarbij niet alleen om diesel, benzine en lpg, maar ook om batterij-elektrisch rijden. De proef is een initiatief van de Europese Unie, en heeft als doel mensen te informeren over de gemiddelde kosten. Per soort brandstof zie je dit. Zodat je de beste keuze kunnen maken bij de aanschaf van een auto of bestellen van een leaseauto. Dit zal natuurlijk ten goede komen van de consumenten maar ook consumentenrecht in het algemeen.

Gemiddelde prijs per 100 kilometer
Bij tien tankstations wordt bij wijze van proef een indicatie van de prijs per 100 kilometer aangegeven. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende type auto’s; klein of groot, fossiel of emissieloos .
De weergegeven prijs is nadrukkelijk een indicatie. Persoonlijke factoren tellen mee zoals rijstijl of voor elektrische auto’s de plek waar en hoe mensen hun auto opladen. De daadwerkelijke kilometerprijs voor individuele automobilisten is genuanceerder.

Inzicht in verbruikskosten
De EU wil met het weergeven van brandstofprijzen mensen meer informatie geven. Hierdoor is het makkelijker om de autokeuze te maken die bij hen past. Met de opkomst van auto’s die tijdens het rijden geen uitlaatgassen uitstoten is er steeds meer keuzemogelijkheid. Omdat het relatief nieuwe brandstoffen zijn is het vaak onbekend wat de kosten zijn. Consumenten zijn natuurlijk sceptisch over dit en vragen zich of dit wel allemaal mag volgens consumentenrecht.

Proef
De EU wil vanaf juni bij tankstations in heel Europa de indicatieve kosten zichtbaar maken. Hiermee weet je hoeveel het kost om 100km te rijden. Hiervoor is de proef die de komende maanden plaatsvindt bedoeld om te onderzoeken. Na dit onderzoek weten we wat de beste manier is om dat weer te geven. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Duitsland, Frankrijk en Griekenland vinden de komende maanden dergelijke proeven plaats. Het zal intressant zijn hoe zijn met de Consumentenrecht omgaan.

De proef wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ben jij ook benieuwd hiernaar of gewoon bezorgd over je consumentenrecht en je weet niet waar je moet zijn, stuur dan vrijblijvend een bericht naar ons.

Deel deze artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *