Een bedrijfsadvocaat(jurist) kan je redden

Bedrijfsadvocaatjurist

Bedrijfsadvocaat en Bedrijfsjurist: Wanneer je net gestart bent met jouw onderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je moet bijvoorbeeld verschillende verzekeringen afsluiten, je administratie goed op orde houden, belasting gaan betalen als ondernemer, een pand uitzoeken indien nodig, en noem het allemaal maar op. Er komt dus een hele hoop bij kijken. Maar er zijn ook veel dingen waar je overheen kunt kijken als je nieuw bent in de wereld van ondernemen. Heb je wel eens nagedacht over een bedrijfsjurist of bedrijfsadvocaat? Precies!

Wat doet een bedrijfsjurist?


Het beroep zit eigenlijk al in de naam. Een bedrijfsjurist is in principe te vergelijken met een bedrijfsadvocaat. Het verschilt is dat een jurist preventief werkt, en een advocaat vaak curatief. Een bedrijf kan op verschillende vlakken in aanraking komen met de juridische kant van de zakenwereld, vooral als het bedrijf alles zelf probeert te doen. Een bedrijfsjurist kan bijvoorbeeld de contracten opstellen en nakijken zodat hier geen fouten inzitten. Je bespaart hiermee niet de kosten die normaal gesproken zou doen als het het zelf opstelt, maar die kosten verdien je snel terug door alle juridische loopholes die je nu niet meer hebt. Ook alle verzekeringen die je nodig hebt kan hij of zij beheren. Alle juridische aspecten van de personeelszaken kan hij ook verzien. Een bedrijfsjurist werkt vaak nauw samen met de directie zodat alles vlekkeloos loopt. Het komt ook wel eens voor dat een bedrijfsadvocaat uitgaande mail eerst nakijkt zodat er geen mogelijke toekomstige problemen zijn.

Wanneer heb je een bedrijfsjurist nodig?


Een bedrijfsjurist kan jou veel problemen schelen. Zij werken preventief wat betekent dat zij alle eventuele problemen willen voorkomen. Het gezegde luidt nu eenmaal: voorkomen is beter dan genezen. Je wilt in principe al aan een bedrijfsjurist denken wanneer jouw bedrijf klaar is om te groeien. Als eenmanszaak heb je bijvoorbeeld niet snel een bedrijfsjurist nodig, maar wanneer je steeds meer contacten maakt en samenwerkingen aangaat is het toch wel raadzaam om hier aan te denken. Met meer contacten komt ook meer mogelijkheid tot juridische misstappen maken. Dit hoeft niet altijd vanuit jouw kant te zijn, de tegenpartij kan ook juridische misstappen maken. Het is daarom goed om iemand in dienst te nemen die naar de risico’s kan kijken en kan voorkomen dat je de hulp van een advocaat nodig hebt.

Wat doet een bedrijfsadvocaat?


Je wilt pas aan een bedrijfsadvocaat denken wanneer jouw bedrijfsjurist er niet meer uit komt, of wanner je grote problemen tegenkomt. Natuurlijk hoop je dat dit nooit nodig is, maar niks is een zekerheid. Een advocaat is minder betrokken bij jouw onderneming en is er puur om de juridische problemen op te lossen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn! Soms kan een bedrijfsadvocaat ook hulp bieden door advies te geven. Wat een bedrijfsadvocaat precies voor jou kan betekenen zal je zelf moeten navragen bij de desbetreffende advocaat.

Wanneer heb je een bedrijfsadvocaat nodig?


In principe is het nog niet nodig om een bedrijfsadvocaat in te schakelen wanneer je net begint met jouw onderneming. Je moet pas gaan denken aan een bedrijfsadvocaat wanneer jouw bedrijf begint te groeien en je medewerkers in dienst neemt. Als ZZP’er heb je negen van de tien keer geen bedrijfsadvocaat nodig omdat je niet te maken krijgt met risicovolle gevallen. Er is geen personeel in dienst die allerlei loopholes kunnen verzinnen om de regels te overwinnen als het ware. Toch kan het als ZZP’er ook belangrijk zijn om jezelf juridisch te dekken, maar dit hangt een beetje van jouw beroep af. Als schrijver zul je niet veel fout kunnen doen. Eventueel maak je een typfoutje en kun je dit naderhand herstellen. Maar wat nu als je dakdekker bent en perongeluk een heel dak in laat storten door een domme fout? Natuurlijk is er dan de verzekering die je uiteraard al zelf aangevraagd hebt, maar het kan ook best zijn dat jouw klant de juridische kant op wilt gaan. Dan is het slim om hier een advocaat voor te vragen zodat jij zeker weet dat je jouw zaak zo sterk mogelijk maakt.

Hoe weet ik wat voor juridische hulp ik nodig heb voor mijn bedrijf?


Zonder verdere informatie is het niet mogelijk om te vertellen wat voor soort hulp je precies nodig hebt voor jouw bedrijf. Wat we je wel kunnen vertellen, is dat je een bedrijfsjurist wilt inschakelen als je juridische problemen wilt voorkomen. Een jurist zal jou helpen om alles op orde te krijgen zodat er vrijwel geen juridische problemen kunnen optreden. Een advocaat komt eigenlijk pas van pas wanneer die juridische problemen al ontstaan zijn en het dus te laat is.

Wat als ik er zelf niet uit kom?


Het is echt wel te begrijpen als je een beetje overweldigd bent met al die juridische uitdagingen en termen. Je hoeft het daarom ook echt niet alleen te doen. Als je hulp nodig hebt bij het zoeken naar een geschikte bedrijfsadvocaat en bedrijfsjurist, of simpelweg gewoon hulp nodig hebt bij het uitvinden welke van de twee je nu precies nodig hebt, neem dan contact met ons op. Wij helpen jou graag op weg!

Deel deze artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.